EkoSmaki Podlasia. To targi produktów regionalnych i tradycyjnych charakteryzujących się wysoką jakością, której  potwierdzeniem są certyfikaty, nagrody oraz tytuły zdobyte w konkursach. Zorganizowaliśmy je po raz pierwszy w ramach dorocznego festynu Smaki Podlasia. Było pysznie! W niedzielę, 14 lipca 2019 r.  Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie odwiedziły tłumy.

 

 

 

 

Główną ideą targów jest promocja małych, lokalnych producentów, którzy opierają produkcję na surowcach dostępnych w regionie, a swoją działalność prowadzą z poszanowaniem środowiska naturalnego.  Przyjechało trzydziestu wystawców. Można było nie tylko kupić, ale też degustować wędliny, sery, miody, potrawy z ziemniaków, czy specjały kuchni tatarskiej.
W ramach targów odbyło się seminarium EkoSmaki Podlasia w praktyce, adresowane do producentów, przetwórców rolnych oraz innych podmiotów zaangażowanych w rozwój obszarów wiejskich z województwa podlaskiego. Seminarium dotyczyło m.in. zagadnień związanych z certyfikowaniem produktów.
Targi EkoSmaki Podlasia to pierwsze tego typu wydarzenie zorganizowane w ramach cyklicznego festynu Smaki Podlasia. W tym roku głównym tematem było mleko. W trakcie imprezy można było zobaczyć jak dawniej ludzie radzili sobie z jego przetwarzaniem. Były pokazy tradycyjnego wyrobu masła, śmietany, kefiru, maślanki, czy sera podpuszczkowego ale też przygotowywania z produktów mlecznych ciast, pączków czy naleśników.
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej pokazało swoją kolekcję zabytkowych przedmiotów służących dawniej do przechowywania i przerabiania mleka. Są w niej drewniane maselnice, skopki, cedzaki, czy formy do sera. Ekspozycję etnograficzną uzupełniły przedmioty i materiały informacyjne z Muzeum Mleka w Grajewie.
Na Smaki Podlasia przyjechali też hodowcy z żywym inwentarzem. Przywieźli naszych czworonożnych przyjaciół, dzięki którym możemy się cieszyć smakiem mlecznych dań: kozy i krowy, wśród nich polską czerwoną. To najstarsza słowiańska rasa bydła, na początku XX wieku bardzo popularna, dziś chroniona.
Trudno wyobrazić sobie Smaki Podlasia bez konkursu kulinarnego, a skoro tematem przewodnim było mleko, tym razem miłośnicy podlaskiej kuchni rywalizowali ze sobą w konkursie na najlepszy sernik. Nagrodę główną o wartości 1000 złotych zdobyła Elżbieta Szymulewska z Kruszyna. Dwie kolejne kategorie konkursowe to: tradycyjna podlaska potrawa i tradycyjny napitek. W każdej z tych kategorii można było zdobyć nagrodę o wartości 500 złotych. Wygrały: Anna Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, która zgłosiła do konkursu gołąbki w liściach kiszonej kapusty i Jolanta Makar z Krynek, która przywiozła nalewkę o wdzięcznej nazwie „oblepicha”.
Mleczne smaki uzupełniły: kiermasz sztuki ludowej i regionalnych potraw, na który zgłosiło się czterdziestu wystawców, pokazy: tłoczenia oleju, wypieku chleba, wędzenia, kiszenia kapusty  i, tradycyjnie już, opowieść znanego aktora Ryszarda Dolińskiego o bimbrownictwie. O oprawę muzyczną zadbała Kapela Miód Na Serce z Łomży.
Wstęp na tegoroczny festyn był bezpłatny, ponieważ przedsięwzięcie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II  Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Link do strony – http://podlaskie.ksow.pl/.

 

 

 

 

 

 

 

 

INFORMACJA O KONKURSIE KULINARNYM

 

 

 

TREŚĆ BROSZURY

 

 

Partnerzy projektu: