FESTYN ETNOGRAFICZNY

Smaki Podlasia

plakat_midiW Białostockim Muzeum Wsi 03 lipca 2011 roku odbył się festyn kulinarny – Smaki Podlasia. Impreza ta od kilku lat przyciąga spore grono amatorów regionalnej kuchni, na którą składają się tradycje podlaskie, białoruskie, litewskie i tatarskie. Podczas festynu można było zobaczyć pokaz wędzenia mięs, wypieku sękacza, wyrobu masła w tradycyjny sposób oraz tłoczenia oleju w drewnianej prasie. Oprócz wystawców sprzedających regionalne specjały w białostockim skansenie pojawili się również twórcy, prezentujący ludowe rękodzieło. Ponadto został zorganizowany konkurs na Najlepszą Podlaską Potrawę (regulamin konkursu), w której wzięło udział ponad dwudziestu uczestników. Laureatami konkursu zostali: Mirosław Kozłowski z Łysek, prezentujący śledzia po staropolsku na słodko (I miejsce), Marek Kraszewski z miejscowości Zagórki, z kindziukiem (II miejsce) oraz Alina Bruszewska z Kruszewa, z sernikiem świątecznym (III miejsce).

Przybywający na festyn mogli też odwiedzić ekspozycje kryjące się we wnętrzach zabytkowych budynków oraz prześledzić cykl produkcyjny specjału powstającego w leśnej bimbrowni. W trakcie imprezy miały miejce również występy zespołów folklorystycznych, m.in. Drużby i Rankowej Rosy z Ukrainy, Kapeli Zabuzaki z Siemiatycz, Kaliny z Gródka oraz Bandy Wisła z woj. kujawsko – pomorskiego.

sponsor_augustowianka

F O T O R E L A C J A