Festyn kulinarny w skansenie – 5 lipca 2009

Głównym celem festynu była prezentacja regionalnych kulinariów. Osoby odwiedzające skansen mogły nie tylko spróbować regionalnych potraw, ale także zobaczyć ich wyrób, np. tłoczenie oleju w prasie, wypiek sękacza, czy też wędzenie wędlin. Zostały przeprowadzone konkursy na najlepszą wędzonkę i nalewkę. Podczas festynu wystąpiły liczne zespoły folklorystyczne, także z zagranicy. Prawdziwą furorę zrobił ukraiński zespół folklorystyczny z Równego.

Festyn prowadził znany autor licznych kulinarnych książek Pan Andrzej Fiedoruk.

W trakcie festynu otwarto nową ekspozycję – leśną bimbrownię. Jest to pierwsza w Polsce tego typu wystawa muzealna. Całość jej wyposażenia stanowi sprzęt przejęty przez policję i przekazany do skansenu. Aranżacja ekspozycji odtwarza kompletne wyposażenie bimbrowni w jej naturalnym otoczeniu.

film_btn ZOBACZ FILM

 

FOTOREPORTAŻ