W dniu 25 września 2011 w Białostockim Muzeum Wsi odbyło się kolejne SPOTKANIE KULINARNE PRZY PIECU.
Tematem warsztatów kulinarnych były wypiekane w piecu lub smażone na patelni, obecne w każdym domu, placki. Racuchy, bliny, oładki, grycany, pampuchy i wiele innych smakowitych placków z mąki pszennej i gryczanej oraz z ziemniaków stanowiły codzienne i odświętne pożywienie.
Nasze babcie i prababcie znały niezawodne sposoby na przygotowanie potraw, których smak pamięta się przez lata. W podbiałostockim skansenie spróbowaliśmy odtworzyć rodzinne receptury, ale również poznawaliśmy współczesne przepisy kulinarne. Potrawy zostały przygotowane na tradycyjnym piecu w zabytkowej chałupie z Pieczysk. Warsztaty zakończyła wspólna degustacja placków. Dziękujemy wszystkim uczestnikom warsztatów za aktywny udział oraz za podzielenie się z nami swoimi rodzinnymi przepisami.
Zapraszamy wszystkich amatorów domowego jedzenia do udziału w następnych warsztatach w ostatnią niedzielę października. Wstęp w cenie biletu spacerowego – 2 zł!