WARSZTATY PIECZENIA busłowych łap
26 marca 2012 godz. 16.30
W dniu 26 marca na terenie Białostockiego Muzeum Wsi, w chałupie z Pieczysk odbyły się Warsztaty pieczenia busłowych łap. Wzięła w nich udział głównie młodzież i osoby dorosłe. O wiosennym pieczywie obrzędowym opowiedziała i warsztaty poprowadziła Pani Walentyna Marcinowicz z Krasnej Wsi.
Busłowe łapy, bułki w kształcie palczastych bocianich łap (gwarowo bocian to busieł, busioł), byływypiekane na Podlasiu na Święto Zwiastowania Najświętszej Marii Panny – Błahowieszczynie Preswiatoj Bohorodicy, które w kościele katolickim przypada na 25 marca, zaś w cerkwi na 7 kwietnia.
Busłowe łapy wypiekano na powitanie bocianów, dlatego też wkładano je do gniazd tych ptaków. Wypiekano również ciasto w kształcie pługa, brony, pługa, sochy, co z kolei miało zapewnić pomyślność w pracach polowych. Ludzie wierzyli, że wkładając do gniazda bocianiego busłowe łapy, zwabią bociana do gniazda znajdującego się na ich posesji, dzięki czemu szczęście i dostatek nie opuści ich przez cały rok.