Marszałek Województwa Podlaskiego
Dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku
serdecznie zapraszają na imprezę plenerową
SMAKI PODLASIA
Białostockie Muzeum Wsi
niedziela, 07 lipca 2013
w godzinach 11.00 – 17.00

smaki-2013W dniu 07 lipca 2013 roku, na terenie Białostockiego Muzeum Wsi O/Muzeum Podlaskiego w Białymstoku, odbyła się impreza plenerowa – „Smaki Podlasia”, zorganizowana przy współpracy Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Muzeum Podlaskiego Białymstoku.
Głównym celem imprezy była promocja kultury ludowej Podlasia, oraz związanych z nią tradycji kulinarnych. Oprócz tego, podczas festynu promowało się stoisko Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego oraz zgłoszone wcześniej do festynu gospodarstwa agroturystyczne.
W godzinach 12.00-15.00 odbył się konkurs „Na najlepszą potrawę podlaską”, który miał na celu promocję lokalnych potraw z regionu województwa podlaskiego oraz popularyzację i zachowanie tradycji kuchni podlaskiej. W konkursie wzięły udział 64 potrawy regionalne. Przyznano 23 nagrody rzeczowe: 3 nagrody za najlepszy smak festynu, 1 nagroda za estetykę podania, 19 nagród w kategoriach potraw: 3 za najsmaczniejszą potrawę mięsną, 2 za najsmaczniejszą wędlinę, 2 za najlepszą potrawę bezmięsną, 1 za najlepsze pieczywo regionalne, 2 za najsmaczniejszą potrawę rybną, 3 za najsmaczniejszą przystawkę, 3 za najsmaczniejsze dania deserowe, 3 za najsmaczniejsze napoje regionalne.
Podczas festynu była szeroko dostępna degustacja potraw regionalnych (stoisko informacyjno-degustacyjne, pokaz kuchni tatarskiej, widowisko „kociołek cygański”). Można też było kupić u wystawców potrawy z bogatej, regionalnej kuchni. Zainteresowani mogli poznać tajniki kuchni tatarskiej podczas przyrządzania czebureków (pierogów ze słodkim nadzieniem). Widowisko „kociołek cygański” przyciągnęło wielu zainteresowanych, którzy oprócz skosztowania dania na gorąco mogli też posłuchać odgrywanej na żywo muzyki cygańskiej. Dodatkowymi atrakcjami kulinarnymi były: rozruch leśnej bimbrowni, pokaz tłoczenia oleju lnianego w zabytkowej prasie, pokaz wypieku sękacza metodami tradycyjnymi oraz pokaz wędzenia mięsa baraniego w murowanej wędzarni.
Prócz atrakcji kulinarnych odbył się także kiermasz rękodzieła ludowego, który zawsze przyciąga liczne grono zainteresowanych. W kiermaszu wzięło udział 57 wystawców, głównie z terenu Podlasia.
Oprawę muzyczną zapewniło osiem zespołów folklorystycznych, w tym dwa zespoły polonijne z Litwy. Innowacyjną atrakcją był Kabaret Seniorów „Szpilka”, który zaprezentował skecze związane tematycznie z kulinariami.
Impreza zorganizowana została dzięki wsparciu finansowemu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich we współpracy z Muzeum Podlaskim w Białymstoku.
Pliki do pobrania:
Regulamin konkursów kulinarnych (regulamin)
Karta zgłoszenia na konkurs kulinarny (zgłoszenie)
Protokół Komisji (protokół)

 

 

film_btn ZOBACZ FILM

ksow2