Dwie kobiety w zielonych t-shirtach kucają na trawie. Ręce mają zanurzone w szarej wanience, obok której leży worek ziemniaków. SMAKI PODLASIA za nami. To cykliczna impreza plenerowa organizowana rokrocznie w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Pyszna i aromatyczna, ciesząca się dużym zainteresowaniem. Podczas tego festynu główną atrakcją są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać. W tym roku tematem przewodnim były potrawy z ziemniaków.

 

Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy i konkurs na najsmaczniejszą potrawę to stałe punkty festynu etnograficznego Smaki Podlasia, ale każdy z tych festynów ma swój temat przewodni. Były już zboża czy mleko, w tym roku przyszedł czas na ziemniaka – warzywo popularne ze względu na dostępność, smak i wszechstronność, bo potraw z ziemniaków można przygotować mnóstwo. Ale zanim, w postaci babki, kartaczy czy kiszki, ziemniaki trafią do naszych żołądków, trzeba je zasadzić, a kiedy wyrosną – zebrać i odpowiednio przechowywać, żeby starczyło na cały rok. Podczas festynu pokazaliśmy nasze muzealia, by pokazać jak zmieniały się narzędzia do uprawiania ziemniaków, sposoby ich przechowywania i przetwarzania.
Ziemniak był głównym bohaterem festynu, ale nie jedynym, gdyż, podobnie jak kilka lat temu, w trakcie imprezy odbyła się oficjalna inauguracja Europejskich Dni Dziedzictwa w Województwie Podlaskim. Nie mogło być inaczej, ponieważ tematem EDD są w tym roku Smaki Dziedzictwa. Wojewódzcy koordynatorzy z Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego postawili na atrakcje związane z kuchnią żołnierską. Były między innymi pokazy w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych z różnych okresów naszej historii oraz degustacja wojskowej kaszy.
Na żadnym z naszych festynów nie może zabraknąć jarmarku sztuki ludowej i rękodzieła oraz występów zespołów ludowych. Na tegorocznych Smakach Podlasia również było można zrobić zakupy i posłuchać tradycyjnej muzyki z różnych zakątków regionu. Można było też posłuchać opowieści znanego białostockiego aktora Ryszarda Dolińskiego o niekoniecznie legalnej, ale starej tradycji wytwarzania trunków w naturalnej scenerii wystawy poświęconej bimbrownictwu i obejrzeć pokaz tłoczenia oleju. Czynne były też niektóre wystawy stałe we wnętrzach zabytkowych budynków, między innymi wystawa wnętrza z okresu międzywojennego w chałupie z Czyż, której uroczyste otwarcie odbyło się właśnie podczas festynu „Smaki Podlasia”.