SPOTKANIE KULINARNE PRZY PIECU odbyło się w dniu 28 sierpnia 2011 (niedziela) w godzinach 9.00- 13.00 w Chałupie z Pieczysk.
Polewki, czyli zupy należały do najpopularniejszych potraw w wiejskiej kuchni. W zależności od sposobu przyrządzenia można wyróżnić zupy jarskie, jarzynowo-mięsne, wzbogacane kaszami, kartoflami, zacierkami. Smaczne i pożywne barszcze, żurki, rosoły były spożywane każdego dnia. W trakcie „Spotkania kulinarnego przy piecu” zostały przygotowane polewki według tradycyjnych receptur, a także według własnych przepisów uczestników. W programie spotkania były przygotowanie kwaśnych polewek roślinnych między innymi gotowanych ze szczawiu, zup z produktów niekwaszonych (takich jak: grzyby, owoce, warzywa) według własnych przepisów uczestników, poznanie podstawowych składników i sposobów przygotowywania zup, a także wymiana doświadczeń kulinarnych oraz degustacja przygotowanych zup.
Przepis na chleb wieloziarnisty na zakwasie (plik do pobrania).